Logistika v farmaciji

Logistika v skladu s trenutno veljavno dobro distribucijsko prakso za farmacevtsko in kozmetično industrijo je organizirana po sistemu 24 ur – torej z dostavo naslednji delovni dan po Sloveniji. To nam omogoča validirano transportno skladišče, kjer lahko pod kontroliranimi temperaturnimi pogoji vaše blago skladiščimo preko noči oziroma do 48 ur.

Smo prvi specializirani ponudnik transporta zdravil, »In Vitro« medicinskih pripomočkov, prehranskih dopolnil in kozmetike v Sloveniji. Kakovost, zanesljivost in urejenost svojih poslovnih procesov dela dokazujemo z ustreznimi mednarodno veljavnimi certifikati. Imamo lasten oddelek kakovosti storitev, ki zagotavlja neprekinjeno kontrolo naših procesov. Imamo validirano transportno skladišče, kjer lahko pod kontroliranimi temperaturnimi pogoji vaše blago skladiščimo preko noči oziroma do 48 ur.

Uspešno sodelujemo z največjim biotehnološkim podjetjem na svetu Roche, vodilno evropsko logistično skupino za prevoze s posebnim temperaturnim režimom Trans-o-flex ThermoMed, ter nekaterimi vodilnimi farmacevtskimi podjetji v Evropi in Sloveniji.

Storitve, ki jih nudimo:

  • transport 15°C – 25°C (aktivni sobni režim)
  • transport 2°C-8°C (aktivni hlajeni režim)
  • transport do -20°C (aktivni zmrznjeni režim)
  • transport na suhem ledu
  • transportno skladiščenje pod kontroliranimi temperaturnimi pogoji

ZAKONODAJA

Vsa zdravila, cepiva, sestavine in medicinski pripomočki morajo biti hranjeni in transportirani pod določenimi temperaturami, saj le tako lahko ohranijo svojo učinkovitost. Že zaradi svoje sestave in hitre pokvarljivosti so vsi farmacevtski in kozmetični izdelki zelo občutljivi na vlago, svetlobo, UV žarke in seveda temperaturo. To področje urejajo evropske Smernice o dobri distribucijski praksi za zdravila za uporabo v humani medicini (2013/C 68/01), ki jih je sprejel Svet Evrope leta 2013 (Direktiva 2001/83/ES) in ki veljajo za vsa zdravila oziroma farmacevtske preparate, urejajo pa področja dobave surovin, proizvodnje, skladiščenja, manipuliranja in, nenazadnje, transporta produktov h končnemu kupcu. S tem se zagotavlja boljši nadzor nad samo distribucijsko verigo. Vaš logistični partner je tako odgovoren za celoten postopek vse do dostave vaših produktov v skladišče. Regulator zakonodaje v Sloveniji je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Prav zaradi zagotavljana učinkovitosti in kvalitete produktov je logistika farmacevtske in kozmetične industrije njen izjemno pomemben del, saj lahko npr. cepivo, ki je bilo hranjeno pri previsoki temperature, izgubi svojo učinkovitost. Po drugi strani lahko, v kolikor je bilo hranjeno pri prenizki temperaturi, povzroči prekomerno reakcijo pacienta. Ko cepivo enkrat izgubi učinkovitost, je neuporabno ali celo škodljivo za organizem. Zato je ključno, da izberete primernega in odgovornega logističnega partnerja!

Prevozi pod kontroliranimi temperaturnimi pogoji se pogosto ne odvijajo po predpisih, saj prevozniki temperature v vozilih nastavijo tik pred prevzemom blaga. Posledično zaradi hitrega hlajenja pogosto prihaja do zamrzovanja učinkovin - kar 14–35% cepiva na trgu naj bi bilo transportiranega pod neustreznimi pogoji in tako potencialno neučinkovitega.

CITY EXPRESS VAM NUDI VARNOST PREVOZA

Prevoze vzorcev, farmacevtskih produktov oziroma vseh pošiljk, ki zahtevajo prevoz pod posebnimi temperaturnimi pogoji, opravljamo v zato posebej prirejenih vozilih. Naša tovorna vozila imajo vgrajene hladilno – grelne komore, kjer se kontrolirano vzdržuje zahtevano temperaturno območje. Vsi prevozi so nadzirani z digitalnimi indikacijskimi kontrolnimi termometri (data loggerji), ki beležijo gibanje temperature v transportni komori v času trajanja prevoza.

Ob digitalnem prenosu podatkov se izdela kronološki zapis temperature komore med prevozom, ki vam ga predamo v pisni ali elektronski obliki ob koncu prevoza.

Tako ste lahko brez skrbi, saj se lahko sami prepričate preverite, da je bil prevoz opravljen kvalitetno in je vaš produkt ostal neoporečen.

Smo tudi nosilec mednarodno veljavnega ATP certifikata, kar pomeni, da zagotavljamo kakovost in sledimo smernicam sporazuma o mednarodnem prevozu pokvarljivih živil in o specialnih vozilih za njihov prevoz. Za svoje stranke tako vozimo zdravila, sestavine, vzorce, kozmetične preparate, kri, krvne derivate, tkiva, farmacevtske preparate in medicinske pripomočke. Za ponudbo nas kontaktirajte na 01 200 22 05 ali nam pišite na prodaja@cityexpress.si.